Olin mukana perustamassa Piraattipuolueen kymen vaalipiirin piiriyhdistystä. Kerkesimme osallistua viime vaaleihin kolmella ehdokkaalla.
Kymen vaalipiiri on iso. Se kattaa pieniä paikkakuntia, Kouvolan, Imatran, Lappeenrannan, Kotkan ja Haminan. Siinä on jakamista ehdokkaalla, jos aikoo vaalimainoksiaan jaella nollabudjetilla. Bensaa kuluu, luonto kärsii. Ihmiset kärsivät, sillä periaatteessa mahdollisuus äänestää "paikallista" pienenee. Aina vaan vieraammat ihmiset päättävät asioistamme, ja ne asuvat yhä vain kauempana meistä itsestämme. Jostain syystä nyt jo tuntuu vieraalta että äänestäisin itse imatralaista, joten kai imatralaisesta tuntuu yhtä vieraalta äänestää kouvolalaista. Paitsi sitten, jos ihminen oikeasti on täydellisen hyvä ehdokas ja ajaa täysin niitä asioita mitä minä haluan. Ja harvoin niin käy. Usein on valittava se omaa kantaa lähinnä oleva ehdokas, täydellistä tuskin löytyy koskaan?
En ole oikeastaan löytänyt mitään hyötyä näistä ehdotuksista että Itä-Suomessa vielä entisestään suurennettaisiin vaalipiirejä yhdistämällä. Jos tämä tästä isonee, niin miten hitossa vaalityön käy? Miten käy puoluetapaamisten?
Periaatteessa en ole esim. kuntaliitoksia vastaan, mutta jotenkin tuntuu että nyt yritetään saada kaikesta yhtä helvetin suurta kuntaa. Meillä on vielä isänmaa, Suomi, muistatteko? Suomessa on eri läänejä. Eri vaalipiirejä. Eri kuntia. Eri kaupunkeja.. Mikä tätä maata vaivaa kun kaikesta halutaan yhtä? Ja keneltä näitä asioita kysytään?
Minulta ei kysytty nykyisenä Kouvolalaisena, haluanko kuntaliitosta. Entinen kotikuntani ei myöskään soittanut minulle kysyäkseen saako vanhan kuntani, Jyväskylän, yhdistää Jyväskylän maalaiskunnan kanssa.. Kukaan ei kysy minulta äänestäjänä sen paremmin kuin kymen piraattien sihteerinä ja näin ollen vaalityöntekijänä että haluanko että vaalipiiriä laajennetaan entisestään. Kukaan ei kysy minulta mitään. Kukaan ei kysy Sinulta mitään. Paitsi sitten kun on jo tehty, kun on jo menty.. Sitten kysytään, että miltä nyt tuntuu. Mutta auttaako se? Vaikka tuntuisi kuinka pahalta.. Sanooko joku että tuntuu hyvältä? Tuntuuko kansalaisista hyvältä kuntaliitokset nyt muutaman vuoden jälkeen kun palvelut on ajettu alas sen mitä voidaan ja loput viety kauas, ulottumattomiin? Tuntuuko hyvältä muutamien vuosien päästä kun vaalipiireistä on tehty niin isoja, ettei uusilla puolueilla tai vanhoillakaan, vähävaraisilla puolueilla, ole mitään mahdollisuutta (varaa) levittäytyä niin laajalle että saataisiin ehdokkaita läpi yhtään minnekään..?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Vaalipiirien kasvattaminen on kyllä pienten puolueiden edun mukaista, koska se pienentää piilevää äänikynnystä. Ratkaisu vaalityöntekijäongelmaan on hankkia aktiiveja joka paikkakunnalle.
ReplyDelete(Läänejä Suomessa ei enää muuten ole.)
Ratkaisu ja ratkaisu. Aktiiveja ei, varsinkaan itä-suomessa, kasva puissa. Missään.
ReplyDeleteEi autokerholaisia, ei poliittisia aktiiveja, ei ammattiosasto-aktiiveja. Täällä ei tykätä järjestäytyä mihinkään suuntaan, kaikki haluavat täältä vaan pois. En tiedä mikä sen ongelman tekee.
http://kouvolansenaattori.blogspot.com/2011/06/mika-meita-vaivaa.html
Ei kasva puissa, mutta jos puolueenne joskus aikoo kansanedustajia saada, pitää myös puolueorganisaation vahvistua. Tämä ihan vaalipiireistä riippumatta.
ReplyDeleteSuuressa vaalipiirissä asiaa auttaa maantieteellisesti monipuolinen ehdokasasettelu.
Mutta miksi minä neuvon toista puoluetta?
Ajk, koska säälit minua ja tunnet suurta sympatiaa piraattipuoluetta kohtaan. :)
ReplyDeleteMutta juu, monipuolinen ehdokasasettelu olisi kaiken a ja o, ongelma on todellakin siinä, ettei niitä ehdokkaita saa. Piraattipuolue ei ole tarpeeksi tunnettu vielä, ja en tiedä tuleeko täälläpäin koskaan tarpeeksi tunnettavuutta :|