15.3.12

Kersa ja kansalaisoikeus

"Koulu pakotti 12-vuotiaan paljastamaan facebookin salasanansa. Ihmiset ovat nyt facebookissa meuhkanneet malliin "Tää on oikeesti aika kipeetä jo.. Mitä helvettiä se koulu on ruotimassa tytön yksityiselämää?"
No, minustakin lehtijutun perusteella tuo oli pöyristyttävää. Nimittäin se, että tuonikäisellä ei vielä aivot toimi (vielä/enää?) että tajuaisi että ei siellä facebookissakaan voi mitä vaan kirjoitella, ei yksityisesti eikä julkisesti päivittäen. En edes tiennyt, että noin nuorilla on vielä asiaa facebookkiin.
Mutta niin; puhun nyt taas yksityishenkilönä, korostettakoon se tähän, enkä piraattipuoluelaisena: Minusta on järjetöntä että 12-vuotias tekee koneella yhtään mitään mitä vanhemmat eivät tiedä. Minusta on järjetöntä, että 12-vuotias voi salasanalla peitoten tehdä "mitä vaan". Lapsia, ja 12-vuotias on vielä lapsi, pitää kyllä suojella. Ei niitä keskusteluja varmasti olisi käyty läpi, mikäli niissä ei olisi jotain läpikäytävää. Ehkä lapsen seksuaalisuus orastaa "liian aikaisin", ehkä se on kysellyt vanhemmiltakin miehiltä? (Pedofiilikortti on ihan hyvä heittää tähän väliin.)
Jokatapauksessa, en tiedä mikä on kyseisen maan laki, mutta Suomessakin vasta 15-vuotias on rikosoikeudellisessa vastuussa. Sitä ennen vanhemmat ovat vastuussa lapsiensa tekemisestä, joten olen sitä mieltä että lapsen tekemisiä tuleekin vahtia sitä ennen. Ja mitä tulee sitten siihen, että nimenomaan KOULU on reagoinut asiaan: en tiedä taas miten kyseisessä maassa, mutta meillä Suomessa koulun kuuluisi ottaa yhteyttä vanhempiin joiden kanssa asiaa voitaisiin puida. Miksi kyseisessä lehtijutussa ei kerrottu, miten vanhemmat suhtautuivat asiaan... vai suhtautuivatko mitenkään? Ilmeisesti joku on kuitenkin lapselle asianajajan palkannut, vai liekö asialla joku sellainen asianajaja joka haluaa tehdä jutun korvauksetta. En tiedä. Koska juttu ei kerro.

Mutta jos nyt ajatellaan sitä, mitä tiedän tämän yhden lehtijutun perusteella, niin kyllä minä vahvasti oletan, että lapsen valvominen on tässä tapauksessa tärkeämpää kuin se "kansalaisoikeus". Ehkä alle 15-vuotiaalla pitäisi olla laissa määritellyt eri oikeudet mitä aikuisella. Kun eiväthän ne velvollisuudetkaan samoja ole...?

Ja ennenkuin joku kerkee meuhkaamaan että "etkö itse muista kun olit 12..." niin vastattakoon: kyllä, muistan. Minut huostaanotettiin kun olin 12. Ja olisin muuten ollut äärimmäisen kiitollinen jos minulla olisi ollut joku joka olisi oikeasti välittänyt missä luuhasin päivät, teinkö läksyt, sainko ruokaa ja liikuinko tarpeeksi. Ja kenen kanssa vietin aikaani. Ei ollut, sillä minä olin "järkevä tyttö". Vai olinko sittenkään...?

No comments:

Post a Comment

[Ja pidetääs homma lapases ja lapanen takataskus.]