En jaksa selvittää, pitääkö väite paikkaansa, kerrottakoon se heti alkuunsa. Mutta jos se pitää, en käsitä, mihin tällä tähdätään..
Ilmeisesti siis kunnallisen perhepäivähoitajan työaika on 8 tuntia, ja siitä ei sitten jousteta. Työaikalaki määrää.
Voiko se noin idioottimaisesti mennä? Eräs ystävättäreni oli päivitellyt että kun hänen lapsensa joutui rakkaalta perhepäivähoitajalta päiväkotiin, vaikka hoitaja olisi mielellään hänet pitänyt, mutta muututtuaan kunnalliseksi, äidin työaika, 8,5 tuntia on liikaa. Ja kyseinen äiti on siis yksinhuoltaja.
Väitin, etten käsitä, mihin tällä tähdätään. Mutta valehtelin.
Sehän on päivänselvää: Perhepäivähoito on tarkoitettu nimenomaan perheille, jossa isä ja äiti voivat sopia työaikansa siten, että toinen vie vaikka seitsemältä ja toinen meneekin jo kuuteen töihin, tai vaikka viiteen, ja sitten se ensin töihin mennyt hakee päivällä aikaisemmin lapsen kotiin töistä tullessaan. Todellista PERHEpäivähoitoa.
Itselläni ei lapsia ole, eikä tähän maailmaan tule, olen edelleen lapsentekolakossa. Useimmat ystävät ja ystävättäret ovat kuitenkin päättäneet jakaa geenejään eteenpäin, heidän geeninsä kun ovat ilmeisesti arvokkaampia kun muun maailman, niin joudun pakostikin kuuntelemaan tätä perhepäivähoito-lastentarha-keskustelua, kuten myös vaippamerkkien valintaa ja vääntöä kestovaipoista, potkupukujen värisoveltuvuudesta vauvanruokavalmistukseen.. No kuitenkin, olen siinä uskossa että perhepäivähoitaja on kaikin puolin parempi kuin päiväkoti, sillä perhepäivähoitajalla lapsi saa enemmän huomiota, oppii paremmin kaikkea, syö paremmin ja voi kaikin puolin hyvin. On niin sanotusti "kodinomaisessa paikassa" eikä laitostu ennen kouluun menoa. (Olisi, sivumennen sanoen, ihan kiva nähdä jotain tutkimusta että kummatko lapset pärjäävät koulussa paremmin sosiaalisesti, perhepäivähoitajalta vai sieltä lastentarhasta pompsahtaneet kasvatit..)
Jos kerran perhepäivähoito on huomattavasti laadukkaampaa ja parempaa, miksi se halutaan kieltää yksinhuoltajilta? Tai siis.. Tarkemmin sanoen köyhiltä yksinhuoltajilta? Rikashan palkkaa lastenhoitajan tai vähintään jonkun hakemaan sen lapsensa sieltä perhepäivähoitajalta. Eikä nyt ole kyse pelkästään ystävättäreni kaltaisista 8.5 tunnin työaikaa tekevistä, vaan ihan kaikista joilla täysi päivä on. Vaikka se työaika olisi vain 8 tuntia, harvoin siihen työaikaan työmatkat kuuluvat. Ja yleensä se työmatka on jonkun ajan päässä siitä päiväkodista / perhepäivähoitopaikasta. Eli yli 8 tunnin se melko hyvin pomppaa jos vanhempi töissä käy.
Loppujen lopuksi; tässä taas jotain millä ajetaan köyhiä kyykkyyn. Paskatkos tässä mistään yhdenvertaisuudesta välittämään, näinhän sitä on menty kautta aikain.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Täällä meidän kunnassa kyllä, pph:n työpäivän pituus on 8 tuntia, mutta se mikä menee yli on sitten ylitöitä ja hän pitää tasausvapaina sitten aina silloin tällöin näitä kertyneitä ylityötunteja pois. Ymmärtääkseni tämä on muuallakin ihan yleinen käytäntö. Eli ei minusta ole millään tavalla kielletty yksinhuoltajilta.
ReplyDeletePPH vs. päiväkoti on ihan ikäriippuvainen. 1-vuotiaalle pph on parempi kodinomaisuudessaan, mutta 4-5 vuotias kaipaa jo enemmän niitä leikkikavereita. Useimmiten pph:lla on osa lapsista just 1-2 vuotiaita joiden kanssa nämä isommat eivät enää välttämättä viihdy. Täällä ihan "yleinen" käytäntö että lapset eka pph:lla ja sitten siirtyvät isompina päiväkotiin tai ryhmiksiin.